Nutrire bene per vivere meglio Programma

Draft Programme



09.30 Arrival



09.45 Chairman’s welcome

Prof. Gian Tommaso Scarascia Mugnozza,

President, Accademia Nazionale delle Scienze



Introduction

Italy and the Millennium Development Goals

Ministero degli Affari Esteri



Strategia Italiana in material di biodiversità agricola

Ministero delle Politiche agricole e forestali



10.15 Nutrire bene per vivere meglio: la biodiversità agricola contro la fame e la povertà

Dr. Emile Frison, Director General, International Plant Genetic Resources Institute



10.50 Remarks by FAO, IFAD and WFP:

FAO - Dr Louise Fresco, Assistant Director General (to be confirmed)

IFAD - Dr Shantanu Mathur, Senior Technical Advisor Grants Programme Coordinator

WFP – Mr James Morris, Executive Director (to be confirmed)



11.20 Coffee break



11.45 WHO Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health

Dr. Chizuru Nishida, Scientist, Department of Nutrition for Health and Development, World Health Organisation (WHO), Geneva



12.10 Chennai Platform for Action

Prof. Domenico Bagnara, Director General, Consorzio Agrital Ricerche



Il contributo Italiano ad un uso sostenibile della biodiversità vegetale

Prof. Luigi Monti, Università di Napoli, Federico II



Biodiversità e moderne tecnologie genetiche

Prof. Enrico Porceddu, Università degli Studi della Tuscia, Viterbo



Agricultural Research and Development, ten years working together

Ricerca in agricoltura per lo sviluppo, dieci anni di lavoro comune

Dr. Marina Puccioni

Ministero Affari Esteri - Istituto Agronomico per l’Oltremare

Chair European Initiative for Agricultural Research for Development (EIARD)



12.55 – 13.00 Concluding remarks

Prof. Gian Tommaso Scarascia Mugnozza



(simultaneous translation available in English and Italian - è prevista la traduzione simultanea in italiano ed in inglese)